2 Jan 2016 (Sabtu) I 8.00am – 5.00pm I Great Eastern Mall

2 Jan 2016 (Sabtu) I 8.00am – 5.00pm I Great Eastern Mall

no images were found

Tips Kewangan & Hartanah IYCSB

Dengan GAJI saya sekarang, LAYAK tak saya BELI RUMAH?

oleh Ieza Yusof Consltancy pada 15 Ogos 2016

Table dibawah menunjukkan anggaran nilai hartanah dengan kelayakan gaji bulanan dengan anggaran selepas ditolak komitmen bulanan yg kebiasaannya ada:

✅Pinjaman Kereta
✅Pinjaman Peribadi
✅Pinjaman ASB
✅Dan lain2 lagi….

• Cuba lihat dimana kelayakan gaji anda!? !?

• Layak ke untuk menambah pelaburan “Shopping Hartanah 2016 & 2017!? !?

• Let’s join IYCSB as student to create your BEST PERSONAL FINANCIAL PROFILE through Risk Management to create more PROPERTY INVESTMENT PROFILE…

Nota kaki:
Jika anda dapat peluang belajar sampai PHD level grab peluang sehabis baik…

Jangan berhenti belajar!!

Tetapi…😊😊😊
Sambung belajar di IYCSB utk ILMU PERANCANGAN KEWANGAN MENYELURUH untuk menjadi JUTAWAN HARTANAH.

“Allah tak akan ubah nasib sst kaum itu melainkan kaum itu sendiri yg mengubahnya”. Al-Ra’d 13:11

 

13938467_955204194606312_751906016054232279_n

MRTA / MRTT VS MLTT

oleh Ieza Yusof Consltancy pada 3 April 2016

Dalam pelaburan hartanah melibatkan Pinjaman daripada pihak bank. Untuk pengurusan risiko kewangan apakah Perlindungan yang patut anda milik?

MRTA/MRTT Vs MLTA/MLTT?

MRTA – Mortgage Reducing Term Assurance (Conventional)

MRTT – Mortgage Reducing Term Takaful (Islamic)

MLTA – Mortgage Level Term Assurance
MLTT – Mortgage Level Term Takaful

Sedia maklum MLTA/MLTT memang banyak “Advantages” compare to MRTA/MRTT

Pengsanlah pelabur TEGAR hartanah jika ingin memiliki semua MLTT!

Macam x bijak sangat je jika semua ambil MLTA/MLTT

So, apakah tindakan sepatutnya pelabur hartanah patut pilih untuk Pengurusan Risiko Kewangan Pinjaman Hartanah!?!?!?

✅ MRTA/MRTT!?
✅ MLTA/MLTT!?
✅ Tempoh Perlindungan!?

Pengurusan Risiko Kewangan “HOLDING POWER Account” is d best answer….

Jika Pinjaman bank RM1,000,000, bayaran bulanan RM5K….

Mampukah anda “HOLD”hartanah tersebut jika anda tidak memiliki “HOLDING POWER”!?!?!?
#IezaYusofConsultancySdnBhd

KWSP (8% VS 11%)!?!?

oleh Ieza Yusof Consltancy pada 3 April 2016

Bro in law : jadi kecoh kat opis kak nak pilih mana sbb melibatkan kadar cukai individu…

Saya : ???????
Depa ni paham ke paham utk kadar cukai individu utk kadar pengecualian cukai untuk KWSP+Insuran & Medical + Pendidikan!?!?!?
Kadang org kecoh2 tanpa mencari dan fahamkan Fakta pengiraan utk maksimumkan keuntungan pengecualian cukai individu.

Pengecualian cukai :
✅KWSP + Insuran = RM6K
✅Kad Perubatan + Pendidikan = RM3K
?Jumlah = RM9K

Pendapat saya :

Option 1 ✳️
Jika anda mengalami masalah aliran tunai dan belum membina TAPAK KEWANGAN silalah ambil keputusan 8% shj utk caruman.

3 TAPAK UTAMA KEWANGAN
1. Kad Perubatan
2. Pelupusan Hutang2
3. Penggantian Pendapatan

Buat keputusan Tapak mengikut kepentingan situasi anda skrg.

Option 2 ✳️
Jika anda sudah ada TAPAK KEWANGAN, 3% boleh disimpan di tempat yg boleh maksimakan keuntungan sbg “Regular Saving” untuk pendidikan @ persaraan @ Pelaburan.
Cth : Unit Amanah

Sedikit perkongsian & pendapat drp saya. hope sedikit sebanyak dpt membantu pencarum KWSP membuat keputusan.

Nota Kaki :
Terima Kasih KWSP krn memberi peluang kpd pekerja untuk peruntukan 3% yg boleh dirancang sendiri utk masa akan datang.

Peringatan penting
Jangan sampai 3% anda hilang untuk perkara2 yg tidak mendatangkan keuntungan masa depan kpd anda & keluarga.

#IezaYusofConsultancySdnBhd

Takaful – “Waiting Period” 120 hari medical card

oleh Ieza Yusof Consltancy pada 3 April 2016

Salah faham mengenai tempoh “Waiting Period 120 hari medical card”.

Anggapan pemilik medical card terutama bagi mereka yang mendaftar takaful kerana telah ada simptom penyakit atau sedang menyorokkan masalah kesihatan ketika membuat pendaftaran.

“Tunggu medical card habis tempoh waiting period 120 hari, lepas tu boleh pergi rawatan hospital dan takaful cover semua kos dan bil hospital.”

Fakta yang sebenarnya mengenai waiting period:

Apa-apa penyakit spesifik (specified illness) yang wujud dalam tempoh 120 hari pertama medical card sedang berkuatkuasa, sama ada pemohon tersebut SEDAR ataupun TIDAK SEDAR akan penyakit tersebut, akan DIKECUALIKAN daripada perlindungan takaful.

Pihak takaful berhak menolak untuk membayar tuntutan perubatan dan menjalankan MEDICAL INVESTIGATION sekiranya terdapat tuntutan yang meragukan dan melibatkan tempoh ‘waiting period’ medical card.

Benda ni penting.

Sebab ramai yang dah ada penyakit dan sorok penyakit, kemudian tunggu 120 hari, terus pergi hospital. Bila diagnosis, report doktor akan keluar penyakit bawah kategori specified illness.

Takaful akan REJECT claim. Dan waktu tu akan keluar ayat

“Takaful tipu”
“Takaful susah nak claim”
Dan macam-macam lagi ayat negatif.

Jadi, seeloknya, DAFTAR MEDICAL CARD SEMASA SIHAT DAN SEAWAL YANG MUNGKIN.

#IezaYusofConsultancySdnBhd